Počet obetí vlakového nešťastia v Španielsku rastie

25.07.2013 Celý región

Madrid 25. júla (TASR) - Počet obetí vážnej vlakovej nehody na severozápade Španielska naďalej rastie. Španielska televízia dnes ráno informovala, že o život prišlo najmenej 77 ľudí a nie je vylúčené, že na mieste tragédie pri meste Santiago de Compostela nájdu ešte ďalšie obete, uviedla agentúra DPA.
O rovnakom počte obetí nehody zo stredajšieho večera informovala aj hovorkyňa galícijského najvyššieho súdu, podľa ktorej 73 ľudí zahynulo na mieste nehody a ďalší štyria v nemocnici. Zároveň dodala, že ide o predbežné údaje, informovala tlačová agentúra Reuters. V Španielsku majú súdy na starosti evidenciu úmrtí.
Regionálne noviny La Voz de Galicia uvádzali dokonca najmenej 79 mŕtvych. Zranenia utrpelo približne 140 osôb.
Vykoľajený rýchlovlak podľa prvých informácií zrejme vošiel príliš vysokou rýchlosťou do zákruty niekoľko kilometrov pred stanicou v Santiagu. Železničná spoločnosť Renfe však varovala pred predčasnými závermi a prisľúbila dôkladné vyšetrovanie príčiny nešťastia.


Vo vlaku bolo vyše 200 cestujúcich

Rýchlovlak Alvia s vyše 200 cestujúcicmi sa vykoľajil v stredu večer niekoľko kilometrov pred stanicou v Santiagu de Compostela na zákrute na úseku železničnej trate, ktorý sprevádzkovali pred dvoma rokmi. Vlak smeroval z Madridu do mesta Ferrol na severozápadnom pobreží krajiny. Mimo koľajníc skončilo všetkých 13 vozňov.
Po jednom z najhorších vlakových nešťastí v Európe za posledné štvrťstoročie ležali pri koľajniciach desiatky zakrytých tiel. Z trosiek stúpal dym a záchranári sa z nich snažili dostať ľudí, ktorí prežili. Jedna zo svedkýň pre miestne rádio povedala, že počula hlasnú explóziu pred tým, ako uvidela vykoľajený vlak. Jeden z vozňov skončil na neďalekej ceste.

MZV: Nevedno, či medzi obeťami sú aj Slováci
"Ešte stále sa identifikujú obete a tiež ranení, stále sa vyprosťujú telá z vagónov, 77 mŕtvych a vyše 140 ranených, obete by už nemali pribúdať, zatiaľ nie sú informácie o obetiach spomedzi cudzincov," uviedol pre TASR Peter Susko z tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie.Ide o prvú nehodu, ktorá postihla španielsku sieť rýchlovlakov AVE. Zdroje z prostredia vyšetrovateľov uviedli, že vlak možno vošiel do zatáčky príliš veľkou rýchlosťou, informovala agentúra DPA. Tragédia však v krajine zrejme vyvolá spomienky na bombové útoky vo vlakoch v Madride z roku 2004, pri ktorých zahynulo 191 ľudí, konštatoval Reuters.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý pochádza zo Santiaga de Compostela, zvolal naliehavé stretnutie ministrov. Miesto nešťastia navštívi vo štvrtok ráno.

K vykoľajeniu vlaku došlo v predvečer hlavných slávností v Santiagu de Compostela pri príležitosti dnešného sviatku sv. Jakuba, apoštola, ktorého pozostatky údajne pochovali v tomto meste - jednom z najvýznamnejších katolíckych pútnických miest na svete.
 
 
 

Vyberte región